بیعت همافران با امام خمینی
احترام نظامی همافران به امام خمینی | |
زمان | ۱۹ بهمن ۱۳۵۷ش |
---|---|
مکان | مدرسه علوی |
بیعت هُمافران با امام خمینی ملاقات دستهای از نیروی هوایی شاهنشاهی ایران با نام همافران با امام خمینی که در ۱۹ بهمن سال ۱۳۵۷ش، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران انجام شد.
امام خمینی در ملاقات همافران:
«درود بر شما که قدر نعمت خدا را دانستید و به دامن قرآن پیوستید. ما صلاح شما را میخواهیم. ما میخواهیم که شماها آزاد باشید. ما میخواهیم که مملکت را شما مستقل کنید. ما میخواهیم... دست اجانب کوتاه باشد.»
بسیاری از همافران در ایالات متحده آمریکا دورههای تخصصی مانند الکترونیک، مکانیک و ... دیده بودند و در ردههای غیررزمی نیروی هوایی فعالیت داشتند. همافران در ارتش به مراتب بالا نمیرسیدند و همین سبب نارضایتی آنها شده بود. بسیاری از همافران، پیش از ورود امام خمینی به ایران، به انقلاب پیوسته بودند و حتی برخی به دیدار امام خمینی در نوفللوشاتو رفتند که البته پس از بازگشت به ایران، بازداشت و تبعید شدند.
در ۱۹ بهمن ۱۳۵۷ش همافران و تعدادی از نیروهای نظامی دیگر با لباس شخصی به مدرسه علوی رفتند. در آنجا لباس نظامی پوشیده و سرود و رژه را تمرین کردند. پس از آمادگی، با کنترل شدید، به پیش امام خمینی رفتند و پس از انجام رژه و خواندن سرود، قطعنامهای در اطاعت از امام خمینی، از طرف همافران و توسط یک سرباز نیروی هوایی خوانده شد. پس از آن امام خمینی برای نیروها سخنرانی کرد. با پایان ملاقات، همافران به مدرسه رفاه بازگشته، لباس خود را عوض کردند تا شناخته نشوند.
در این ملاقات به جهت تهدیداتی که برای همافران وجود داشت، افرادی برای حفاظت تعیین شدند و از هرگونه عکسبرداری جلوگیری کردند. با اینحال به حسین پرتوی عکاس روزنامه کیهان اجازه داده شد از پشت سر نیروها عکس بگیرد تا چهره همافران مشخص نباشد.
خبر دیدار همافران با امام خمینی در روزنامههایی که عصر منتشر میشدند، بازتاب یافت. روزنامه کیهان عکسی از دیدار نظامیان با امام خمینی را چاپ کرد. محققان معتقدند این اعلام وفاداری نظامیان به امام خمینی پیش از پیروزی انقلاب، ضربه سختی برای ارتش بوده است. این ملاقات توسط بختیار، نخستوزیر شاه و همچنین ستاد ارتش، تکذیب شد.
روز ۱۹ بهمن در جمهوری اسلامی ایران به جهت این واقعه تاریخی بهعنوان روز نیروی هوایی ارتش شناخته شده است. در ۱۹ بهمن هر سال همزمان با سالروز بیعت تاریخی همافران نیروی هوایی ارتش با امام خمینی در سال ۱۳۵۷ش، جمعی از فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی ارتش با سید علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران دیدار میکنند.
پانویس
- ↑ مدرسه رفاه و مدرسه علوی در کنار یکدیگر بودند. (، خبرگزاری تسنیم.) امام خمینی پس از ورود به ایران به مدرسه رفاه رفتند اما به جهت کوچک بودن به مدرسه علوی که در کنار مدرسه رفاه بود، منتقل شدند. مدرسه علوی دارای دو درب بود که یکی به مدرسه رفاه باز میشد و ملاقات کنندگان از این درب خارج میشدند.(،مرکز اسناد انقلاب اسلامی.)
منابع
- امام خمینی، سید روحالله، صحیفه امام، تهران، مرکز تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ۱۳۷۹ش.
- ،سایت ایسنا، تاریخ درج مطلب: ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- ، سایت خبرگزاری دانشجو، تاریخ درج مطلب: ۱۹بهمن ۱۳۹۱ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- ، سایت ایندیپندنت فارسی،تاریخ درج مطلب: ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- ، پرتال امام خمینی، تاریخ درج مطلب: ۱۹ بهمن ۱۳۹۷ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- خبرگزاری ایسنا، تاریخ درج مطلب: ۱۹ بهمن ۱۳۹۸ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- سایت روزنامه اطلاعات، تاریخ درج مطلب:۱۹ بهمن ۱۳۹۹ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- ،مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- فعال، امید، خبرگزاری دانشجو، ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تاریخ درج مطلب: ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.
- ، خبرگزاری تسنیم، تاریخ درج مطلب: ۱۹ بهمن ۱۳۹۶ش، تاریخ بازدید: ۲۴تیر ۱۴۰۰ش.